Sprawdzony przepis na sałatkę cezar
Sałatka cezar to obok sałatki greckiej i wielowarzywnej, jedna z najbardziej znanych sałatek. Świetnie sprawdzi się jako przystawka i dodatek do obiadu, jak i danie główne. Dobrze pasuje również na imprezy ;) Jest prosta i szybka w wykonaniu, ładnie wygląda, a do tego jest bardzo smaczna. Poniżej znajdziesz przepis na sałatkę cezar.
Składniki
- 2 filety z piersi kurczaka
- 1 sałata rzymska/lodowa
- 100 gramów sera parmezan
- 2 łyżki oleju
- kajzerka
Sos
- 4 łyżki majonezu
- pół ząbka czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- pół pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Filety umyj, oczyść z błonek i chrząstek, pokrój na kostkę (ok. 1 cm). Przypraw solą, pieprzem i włóż do lodówki na 30 minut.
- W międzyczasie przygotuj sos. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do miski. Natkę pietruszki umyj, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj.
- Do czosnku dodaj posiekaną natkę, majonez, musztardę, sok z cytryny i przypraw całość odrobiną soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej i wrzuć kurczaka. Smaż ok. 2 minuty po każdej stronie, aż będzie zarumieniony. Gotowe mięso odłóż na talerz.
- Kajzerkę pokrój w kostkę i podsmaż na tej samej patelni gdzie był kurczak do chrupkości.
- Sałatę umyj i rozdrobnij na liście. Wrzuć do miski i dodaj przygotowany wcześniej sos (zostaw 2 łyżeczki do dekoracji). Wymieszaj.
- Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Na koniec sałatę posyp kurczakiem, serem i grzankami, polej resztą sosu.
- Ciesz się smakiem pysznej sałatki cezar :)
To ci się przyda
- duża miska
- nóż
- deska do krojenia
- patelnia
- tarka
- ręcznik papierowy
- talerz
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na sałatkę cezar, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis