Sałatka cezar

Sprawdzony przepis na sałatkę cezar

Sałatka cezar to obok sałatki greckiej i wielowarzywnej, jedna z najbardziej znanych sałatek. Świetnie sprawdzi się jako przystawka i dodatek do obiadu, jak i danie główne. Dobrze pasuje również na imprezy ;) Jest prosta i szybka w wykonaniu, ładnie wygląda, a do tego jest bardzo smaczna. Poniżej znajdziesz przepis na sałatkę cezar.

Składniki

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 sałata rzymska/lodowa
  • 100 gramów sera parmezan
  • 2 łyżki oleju
  • kajzerka

Sos

  • 4 łyżki majonezu
  • pół ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Filety umyj, oczyść z błonek i chrząstek, pokrój na kostkę (ok. 1 cm). Przypraw solą, pieprzem i włóż do lodówki na 30 minut.
  2. W międzyczasie przygotuj sos. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do miski. Natkę pietruszki umyj, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj.
  3. Do czosnku dodaj posiekaną natkę, majonez, musztardę, sok z cytryny i przypraw całość odrobiną soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć kurczaka. Smaż ok. 2 minuty po każdej stronie, aż będzie zarumieniony. Gotowe mięso odłóż na talerz.
  5. Kajzerkę pokrój w kostkę i podsmaż na tej samej patelni gdzie był kurczak do chrupkości.
  6. Sałatę umyj i rozdrobnij na liście. Wrzuć do miski i dodaj przygotowany wcześniej sos (zostaw 2 łyżeczki do dekoracji). Wymieszaj.
  7. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  8. Na koniec sałatę posyp kurczakiem, serem i grzankami, polej resztą sosu.
  9. Ciesz się smakiem pysznej sałatki cezar :)

To ci się przyda

  • duża miska
  • nóż
  • deska do krojenia
  • patelnia
  • tarka
  • ręcznik papierowy
  • talerz

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na sałatkę cezar, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*