Papryka konserwowa

Sprawdzony przepis na paprykę konserwową

Papryka konserwowa to świetny dodatek do kanapek lub obiadu. Jej zrobienie jest banalnie proste, chociaż wymaga trochę czasu. Warto jednak się postarać, dzięki zawekowaniu papryki latem, kiedy jest tania i łatwo dostępna, zimą, gdy będzie o nią trudniej, będziemy mieli jej zapasy :) Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na paprykę konserwową.

Składniki (4 słoiki o pojemności 700 ml)

  • 1,5 kg papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • do każdego słoika: 2 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego, pół łyżeczki gorczycy, 1 liść laurowy

Zalewa

  • 1 l wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 250 gramów cukru
  • 15-20 gramów soli

Przygotowanie

  1. Paprykę umyj, osusz ręcznikiem papierowym, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze części.
  2. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  3. Teraz przygotuj zalewę. Do garnka wlej 1 litr wody, 1 szklankę octu oraz dodaj cukier i sól. Całość doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj kolejne 5 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
  4. Do słoików wrzuć na dno 2 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, pół łyżeczki gorczycy, 1 liść laurowy, ząbek czosnku i kilka piórek cebuli.
  5. Do tak przygotowanych słoików wrzuć pokrojone papryki, postaraj się umieścić ich jak najwięcej.
  6. Paprykę zalej w całości letnią lub lekko ciepłą zalewą.
  7. Garnek z szerokim dnem wyłóż ścierką, połóż na niej słoiki i zalej je do połowy wysokości wodą.
  8. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj kolejne 10 minut.
  9. Tak przygotowane słoiki połóż do góry dnem i przykryj ścierką, pozostaw do ostygnięcia.
  10. Papryka konserwowa będzie gotowa do spożycia po ok. 1-2 tygodniach.
  11. Ciesz się smakiem pysznej papryki konserwowej :)

To ci się przyda

  • garnek (do przygotowania zalewy)
  • garnek z szerokim dnem (do pasteryzacji)
  • 4 słoiki o pojemności 700 ml
  • deska do krojenia
  • nóż
  • ręcznik papierowy

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na paprykę konserwową, napisz je w komentarzu :)

Ten wpis nie ma jeszcze żadnych ocen. A jak Ty go oceniasz? :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*