Krwawa Mary

Sprawdzony przepis na drink Krwawa Mary

Drink Bloody Mary (po polsku Krwawa Mary) to jeden z najbardziej charakterystycznych drinków, zarówno za sprawą swojej nazwy, jak i wyglądu. Został on wymyślony w roku 1920 w barze ” Harry’s New York Bar” przez barmana który nazywał się Fernand Petiot. Pochodzenie nazwy odnosi się do postaci angielskiej królowej – Queen Mary I of England, która to z racji swoich dość krwawych rządów przez przeciwników była nazywana właśnie Bloody Mary. Druga historia mówi o tym, że kiedy autor drinka zastanawiał się jak go nazwać, jeden z klientów powiedział mu, że przypomina mu on o klubie w Chicago: Bucket of Blood (co miało być pierwotną nazwą drinka), a jedna z dziewczyn tam pracujących miała na imię Mary. Oryginalnie drink ten składał się wyłącznie z wódki i soku pomidorowego w równych proporcjach, bez żadnych dodatków, lecz z czasem uległ “złagodzeniu” oraz został wzbogacony o więcej składników poprawiających jego smak. Oto przepis na klasyczny drink Bloody Mary:

Składniki

  • 50 ml wódki
  • 100 ml soku pomidorowego
  • 15 ml soku z cytryny
  • kilka kropel sosu Worcestershire
  • kilka kropel tabasco
  • szczypta pieprzu i soli
  • szczypta soli selerowej
  • kostki lodu

Przygotowanie

  1. Do szklanki wlej wódkę, sok pomidorowy, sok z cytryny 2-3 krople tabasco i 2-3 krople Worcestershire. Całość przypraw szczyptą soli, soli selerowej i pieprzu.
  2. Wymieszaj energicznie łyżeczką.
  3. Do innej szklanki wsyp kilka kostek lodu i zalej je przygotowanym wcześniej drinkiem.
  4. Udekoruj łodygą selera naciowego.
  5. Ciesz się smakiem pysznego drinka Krwawa Mary :)

To ci się przyda

  • jigger (miarka barmańska)
  • szklanka

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz sprawdzony przepis na inny drink, napisz je w komentarzu :) 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*