Sprawdzony przepis na drink Krwawa Mary
Drink Bloody Mary (po polsku Krwawa Mary) to jeden z najbardziej charakterystycznych drinków, zarówno za sprawą swojej nazwy, jak i wyglądu. Został on wymyślony w roku 1920 w barze ” Harry’s New York Bar” przez barmana który nazywał się Fernand Petiot. Pochodzenie nazwy odnosi się do postaci angielskiej królowej – Queen Mary I of England, która to z racji swoich dość krwawych rządów przez przeciwników była nazywana właśnie Bloody Mary. Druga historia mówi o tym, że kiedy autor drinka zastanawiał się jak go nazwać, jeden z klientów powiedział mu, że przypomina mu on o klubie w Chicago: Bucket of Blood (co miało być pierwotną nazwą drinka), a jedna z dziewczyn tam pracujących miała na imię Mary. Oryginalnie drink ten składał się wyłącznie z wódki i soku pomidorowego w równych proporcjach, bez żadnych dodatków, lecz z czasem uległ „złagodzeniu” oraz został wzbogacony o więcej składników poprawiających jego smak. Oto przepis na klasyczny drink Bloody Mary:
Składniki
- 50 ml wódki
- 100 ml soku pomidorowego
- 15 ml soku z cytryny
- kilka kropel sosu Worcestershire
- kilka kropel tabasco
- szczypta pieprzu i soli
- szczypta soli selerowej
- kostki lodu
Przygotowanie
- Do szklanki wlej wódkę, sok pomidorowy, sok z cytryny 2-3 krople tabasco i 2-3 krople Worcestershire. Całość przypraw szczyptą soli, soli selerowej i pieprzu.
- Wymieszaj energicznie łyżeczką.
- Do innej szklanki wsyp kilka kostek lodu i zalej je przygotowanym wcześniej drinkiem.
- Udekoruj łodygą selera naciowego.
- Ciesz się smakiem pysznego drinka Krwawa Mary :)
To ci się przyda
- jigger (miarka barmańska)
- szklanka
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz sprawdzony przepis na inny drink, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis