Sprawdzony przepis na ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe to ciekawa alternatywa dla zwykłej tabliczki czekolady. Zwłaszcza gdy lubi zjeść coś słodkiego, a dostaniemy w prezencie… gorzką czekoladę. Z tym przepisem przemienisz ją w pyszne i słodkie ciasto czekoladowe. Oto przepis na ciasto czekoladowe.
Składniki
- 250 gramów mąki
- 200 gramów czekolady gorzkiej
- 50 gramów kakao
- 200 gramów cukru
- 3 jajka
- 200 ml mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 gramów masła
- opcjonalnie: bakalie, orzechy, M&Msy, wiórki kokosa itp.
Polewa
- 100 gramów gorzkiej czekolady
- 100 gramów śmietanki 30% lub 36%
- *ewentualnie: czekolada mleczna (do starcia na tarce)
Przygotowanie
- Zacznij od rozpuszczenia czekolady. Do garnka wrzuć masło oraz rozkruszoną czekoladę i rozpuść całość cały czas mieszając (nie zagotowuj).
- Gdy czekolada z masłem się rozpuści ściągnij je z palnika i wlej mleko, dokładnie wymieszaj i zostaw na później.
- Do miski wrzuć 3 jajka i cukier, utrzyj je razem, aby powstała jednolita pianka. Pozostaw na później.
- Do miski wrzuć mąkę, kakao, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia, wszystko dokładnie wymieszaj.
- Do sypkich produktów stopniowo dodawaj piankę z jajek i delikatnie wymieszaj.
- Na koniec do miski dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem i dokładnie wszystko wymieszaj.
- Blachę o średnicy ok. 20-23 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i oprósz mąką pszenną.
- Na blachę wlej przygotowane ciasto i piecz je przez ok. 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).
- W międzyczasie przygotuj polewę.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, czyli do garnka wlej trochę wody i zagotuj. Do miski wrzuć rozkruszoną czekoladę i postaw ją nad gotującą się wodą, aby się rozpuściła.
- Gdy czekolada się rozpuści ściągnij ją znad parującej się wody i dodawaj do niej stopniowo śmietankę cały czas mieszając.
- Gotową polewą pokryj upieczone ciasto.
- *Ewentualnie na polewę możesz również zetrzeć czekoladę mleczną, wrzucić bakalie itp.
- Ciesz się smakiem pysznego ciasta czekoladowego :)
To ci się przyda
- blacha o średnicy 20-23 cm
- garnek (do kąpieli wodnej)
- miska (do produktów sypkich)
- miska (do kąpieli wodnej)
- miska (do masy jajecznej)
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na ciasto czekoladowe, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis