Ciasto czekoladowe

Sprawdzony przepis na ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe to ciekawa alternatywa dla zwykłej tabliczki czekolady. Zwłaszcza gdy lubi zjeść coś słodkiego, a dostaniemy w prezencie… gorzką czekoladę. Z tym przepisem przemienisz ją w pyszne i słodkie ciasto czekoladowe. Oto przepis na ciasto czekoladowe.

Składniki

  • 250 gramów mąki
  • 200 gramów czekolady gorzkiej
  • 50 gramów kakao
  • 200 gramów cukru
  • 3 jajka
  • 200 ml mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 gramów masła
  • opcjonalnie: bakalie, orzechy, M&Msy, wiórki kokosa itp.

Polewa

  • 100 gramów gorzkiej czekolady
  • 100 gramów śmietanki 30% lub 36%
  • *ewentualnie: czekolada mleczna (do starcia na tarce)

Przygotowanie

  1. Zacznij od rozpuszczenia czekolady. Do garnka wrzuć masło oraz rozkruszoną czekoladę i rozpuść całość cały czas mieszając (nie zagotowuj).
  2. Gdy czekolada z masłem się rozpuści ściągnij je z palnika i wlej mleko, dokładnie wymieszaj i zostaw na później.
  3. Do miski wrzuć 3 jajka i cukier, utrzyj je razem, aby powstała jednolita pianka. Pozostaw na później.
  4. Do miski wrzuć mąkę, kakao, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia, wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Do sypkich produktów stopniowo dodawaj piankę z jajek i delikatnie wymieszaj.
  6. Na koniec do miski dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem i dokładnie wszystko wymieszaj.
  7. Blachę o średnicy ok. 20-23 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i oprósz mąką pszenną.
  8. Na blachę wlej przygotowane ciasto i piecz je przez ok. 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).
  9. W międzyczasie przygotuj polewę.
  10. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, czyli do garnka wlej trochę wody i zagotuj. Do miski wrzuć rozkruszoną czekoladę i postaw ją nad gotującą się wodą, aby się rozpuściła.
  11. Gdy czekolada się rozpuści ściągnij ją znad parującej się wody i dodawaj do niej stopniowo śmietankę cały czas mieszając.
  12. Gotową polewą pokryj upieczone ciasto.
  13. *Ewentualnie na polewę możesz również zetrzeć czekoladę mleczną, wrzucić bakalie itp.
  14. Ciesz się smakiem pysznego ciasta czekoladowego :)

To ci się przyda

  • blacha o średnicy 20-23 cm
  • garnek (do kąpieli wodnej)
  • miska (do produktów sypkich)
  • miska (do kąpieli wodnej)
  • miska (do masy jajecznej)

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na ciasto czekoladowe, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*