Sprawdzony przepis na brownie
Brownie to jedno z najbardziej znanych ciast na świecie. Jest proste w przygotowaniu i bardzo pyszne. Od naszego rodzimego murzynka różni się tym, że jest bardziej gęste, a nie jak w przypadku murzynka – puszyste. Z tego względu wizualnie może nieco przypominać zakalec :) Oto prosty przepis przepis na ciasto brownie. Jeśli lubisz takie połączenie, możesz spróbować również brownie z truskawkami.
Składniki
- 300 gramów gorzkiej czekolady
- 300 gramów masła
- 3 jaja
- 250 gramów cukru
- 150 gramów mąki pszennej
- 20 gramów orzechów
- szczypta soli
Przygotowanie
- Blachę o wymiarach 24 x 24 cm (lub podobnej powierzchni) wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp mąką. Odstaw na bok.
- Do garnka wlej odrobinę wody (wysokość wody może wynosić jedyne 2 cm), do miski wrzuć masło i połamaną czekoladę i połóż ją nad garnek. Rozpuść masło z czekoladą w kąpieli wodnej co chwilę mieszając. Lekko ostudź.
- W międzyczasie orzechy posiekaj.
- Do miski wrzuć jaja z cukrem i utrzyj na gładką masę przy pomocy miksera lub rózgi. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
- Do miski z jajami, cukrem i mąką cały czas mieszając wlewaj stopniowo roztopioną czekoladę. (Pamiętaj o tym, aby czekolada nie była gorąca, w przeciwnym razie może ściąć nam jaja.)
- Do surowego ciasta dodaj posiekane orzechy oraz szczyptę soli i całość dokładnie wymieszaj lub zmiksuj przez chwilę.
- Wlej przygotowane ciasto do foremki i piecz w 160 stopniach przez ok. 30 minut.
- Ciasto uzyska swoją odpowiednią konsystencje gdy się ostudzi.
- Podawaj z ulubionymi bakaliami, owocami lub z polewą.
- Ciesz się smakiem pysznego brownie :)
To ci się przyda
- garnek
- miska – najlepiej blaszana (do kąpieli wodnej)
- miska (do przygotowania ciasta)
- mikser
- blacha do pieczenia
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na brownie, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis