Brownie

Sprawdzony przepis na brownie

Brownie to jedno z najbardziej znanych ciast na świecie. Jest proste w przygotowaniu i bardzo pyszne. Od naszego rodzimego murzynka różni się tym, że jest bardziej gęste, a nie jak w przypadku murzynka – puszyste. Z tego względu wizualnie może nieco przypominać zakalec :) Oto prosty przepis przepis na ciasto brownie. Jeśli lubisz takie połączenie, możesz spróbować również brownie z truskawkami.

Składniki

  • 300 gramów gorzkiej czekolady
  • 300 gramów masła
  • 3 jaja
  • 250 gramów cukru
  • 150 gramów mąki pszennej
  • 20 gramów orzechów
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Blachę o wymiarach 24 x 24 cm (lub podobnej powierzchni) wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp mąką. Odstaw na bok.
  2. Do garnka wlej odrobinę wody (wysokość wody może wynosić jedyne 2 cm), do miski wrzuć masło i połamaną czekoladę i połóż ją nad garnek. Rozpuść masło z czekoladą w kąpieli wodnej co chwilę mieszając. Lekko ostudź.
  3. W międzyczasie orzechy posiekaj.
  4. Do miski wrzuć jaja z cukrem i utrzyj na gładką masę przy pomocy miksera lub rózgi. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
  5. Do miski z jajami, cukrem i mąką cały czas mieszając wlewaj stopniowo roztopioną czekoladę. (Pamiętaj o tym, aby czekolada nie była gorąca, w przeciwnym razie może ściąć nam jaja.)
  6. Do surowego ciasta dodaj posiekane orzechy oraz szczyptę soli i całość dokładnie wymieszaj lub zmiksuj przez chwilę.
  7. Wlej przygotowane ciasto do foremki i piecz w 160 stopniach przez ok. 30 minut.
  8. Ciasto uzyska swoją odpowiednią konsystencje gdy się ostudzi.
  9. Podawaj z ulubionymi bakaliami, owocami lub z polewą.
  10. Ciesz się smakiem pysznego brownie :)

To ci się przyda

  • garnek
  • miska – najlepiej blaszana (do kąpieli wodnej)
  • miska (do przygotowania ciasta)
  • mikser
  • blacha do pieczenia

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na brownie, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*