Sprawdzony przepis na brownie z truskawkami
Brownie z truskawkami jest podobne do typowego ciasta brownie… tyle że z truskawkami :) Połączenie czekolady i truskawek dla jednych jest kontrowersyjne, a dla innych pyszne, ale bez wątpienia jest ciekawe i warte spróbowania. Oto przepis na brownie z truskawkami.
Składniki
- 300 gramów gorzkiej czekolady
- 300 gramów masła
- 3 jaja
- 250 gramów cukru
- 150 gramów mąki pszennej
- szczypta soli
- 100 gramów czekolady mlecznej
- 150-200 gramów truskawek świeżych lub mrożonych
Przygotowanie
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp mąką. Odstaw na bok.
- Piekarnik nagrzej na 160 stopni.
- Roztop masło z gorzką czekoladą w kąpieli wodnej, czyli wlej do garnka trochę wody, produkty wrzuć do miski i połóż miskę na garnku. Masło z czekoladą będą topić się dzięki parze wodnej powstającej na wskutek gotującej się wody.
- Gdy czekolada z masłem się rozpuści, wymieszaj masę i ściągnij z palnika. Ostudź.
- Jaja wrzuć do miski, dodaj cukier i utrzyj na gładką masę.
- Stopniowo wlewaj gorzką czekoladę z masłem cały czas mieszając (pamiętaj o tym, aby czekolada nie była gorąca, ponieważ jaja mogą się ściąć).
- Do masy wsyp mąkę i szczyptę soli, całość wymieszaj.
- Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na ćwiartki. Czekoladę mleczką rozdziel na kostki.
- Przygotowaną masę wlej na blachę, włóż do piekarnika i piecz w 160 stopniach przez 30-40 minut.
- Wyciągnij ciasto z piekarnika, daj mu nieco ostygnąć, po czym rozłóż na nim pokrojone truskawki i zetrzyj mleczną czekoladę na tarce. Jeśli chcesz żeby się roztopiła, włóż ponownie ciasto do piekarnika na kilka minut.
- Ciesz się smakiem pysznego brownie z truskawkami :)
To ci się przyda
- blacha do pieczenia
- miska
- garnek
- tarka
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na brownie, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis