Botwinka z jajkiem

Sprawdzony przepis na botwinkę z jajkiem

Botwinka to świetna baza zarówno dla zup na zimno, jak chłodnik litewski, jak i na gorąco. W tym wpisie znajdziesz przepis na właśnie taką zupę. Jest ona bardzo zdrowa, smaczna i sycąca. A do tego wegetariańska :) Oto przepis na botwinkę z jajkiem.

Składniki

  • 1 litr wody
  • pęczek botwinki
  • 4 jaja (lub 12, jeśli użyjesz jaj przepiórczych)
  • pół cebuli
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • pół selera
  • 1 zielona część z pora
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 50 gramów gęstej śmietany
  • przyprawy do wywaru: 2 liście laurowe, 2 ziarna pieprzu czarnego i 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Zacznij od przygotowania bulionu.
  2. Cebulę, marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w drobną kostkę (ok. 0,5 cm). Seler obierz i pokrój na mniejsze części. Por umyj, ściągnij zewnętrzną warstwę i pokrój na mniejsze części.
  3. Do garnka wrzuć 2 łyżki masła, dodaj pokrojoną cebulę i smaż do momentu aż zrobi się szklista co jakiś czas mieszając.
  4. Dodaj pietruszkę i marchewkę i smaż kolejne 5 minut co chwilę mieszając.
  5. Zalej warzywa w garnku wodą, dodaj seler, por i przyprawy do wywaru. Gotuj całość 15 minut na małym ogniu pod przykryciem.
  6. W międzyczasie botwinkę umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Buraczki obierz i pokrój w kostkę. Liście botwinki posiekaj.
  7. Natkę pietruszki umyj, osusz ręcznikiem papierowym i również posiekaj.
  8. Z wywaru przy pomocy łyżki cedzakowej wyciągnij ziarna pieprzu, ziela angielskiego, liść laurowy i por z selerem.
  9. Do zupy dodaj buraczki i gotuj 5 minut, po tym czasie dodaj liście botwinki i posiekaną natkę pietruszki oraz gotuj kolejne 5 minut.
  10. Gęstą śmietanę wrzuć do szklanki, dodaj kilka łyżek wywaru i zahartuj. Dodaj całą zawartość szklanki do zupy i zagotuj.
  11. Gotową zupę przypraw solą oraz pieprzem.
  12. Jaja ugotuj na twardo (ok. 6 minut), obierz ze skorupki i pokrój na połówki lub ćwiartki.
  13. Botwinkę podawaj z jajem ugotowanym na twardo.
  14. Ciesz się smakiem pysznej botwinki z jajkiem :)

To ci się przyda

  • duży garnek z pokrywką
  • deska do krojenia
  • nóż
  • obieraczka
  • szklanka (do zahartowania śmietany)
  • łyżka cedzakowa

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na botwinkę, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*