Sprawdzony przepis na botwinkę z jajkiem
Botwinka to świetna baza zarówno dla zup na zimno, jak chłodnik litewski, jak i na gorąco. W tym wpisie znajdziesz przepis na właśnie taką zupę. Jest ona bardzo zdrowa, smaczna i sycąca. A do tego wegetariańska :) Oto przepis na botwinkę z jajkiem.
Składniki
- 1 litr wody
- pęczek botwinki
- 4 jaja (lub 12, jeśli użyjesz jaj przepiórczych)
- pół cebuli
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- pół selera
- 1 zielona część z pora
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- 50 gramów gęstej śmietany
- przyprawy do wywaru: 2 liście laurowe, 2 ziarna pieprzu czarnego i 2 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Zacznij od przygotowania bulionu.
- Cebulę, marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w drobną kostkę (ok. 0,5 cm). Seler obierz i pokrój na mniejsze części. Por umyj, ściągnij zewnętrzną warstwę i pokrój na mniejsze części.
- Do garnka wrzuć 2 łyżki masła, dodaj pokrojoną cebulę i smaż do momentu aż zrobi się szklista co jakiś czas mieszając.
- Dodaj pietruszkę i marchewkę i smaż kolejne 5 minut co chwilę mieszając.
- Zalej warzywa w garnku wodą, dodaj seler, por i przyprawy do wywaru. Gotuj całość 15 minut na małym ogniu pod przykryciem.
- W międzyczasie botwinkę umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Buraczki obierz i pokrój w kostkę. Liście botwinki posiekaj.
- Natkę pietruszki umyj, osusz ręcznikiem papierowym i również posiekaj.
- Z wywaru przy pomocy łyżki cedzakowej wyciągnij ziarna pieprzu, ziela angielskiego, liść laurowy i por z selerem.
- Do zupy dodaj buraczki i gotuj 5 minut, po tym czasie dodaj liście botwinki i posiekaną natkę pietruszki oraz gotuj kolejne 5 minut.
- Gęstą śmietanę wrzuć do szklanki, dodaj kilka łyżek wywaru i zahartuj. Dodaj całą zawartość szklanki do zupy i zagotuj.
- Gotową zupę przypraw solą oraz pieprzem.
- Jaja ugotuj na twardo (ok. 6 minut), obierz ze skorupki i pokrój na połówki lub ćwiartki.
- Botwinkę podawaj z jajem ugotowanym na twardo.
- Ciesz się smakiem pysznej botwinki z jajkiem :)
To ci się przyda
- duży garnek z pokrywką
- deska do krojenia
- nóż
- obieraczka
- szklanka (do zahartowania śmietany)
- łyżka cedzakowa
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na botwinkę, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis