Sprawdzony przepis na babkę marmurkową
Babka marmurkowa, podobnie jak babka piaskowa to jeden z najbardziej typowych wielkanocnych wypieków. Obowiązkowo powinna znaleźć się na wielkanocnym stole, a jej kawałek – w wielkanocnym koszyczku. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na babkę marmurkową.
Składniki
- 500 gramów mąki pszennej
- 4 duże lub 5 średnich jaj
- 250 gramów masła
- 250 gramów cukru
- 2-3 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- kilka kropel ekstraktu z wanilii
- masło do posmarowania formy
- mąka do oprószenia formy
- szczypta soli
Przygotowanie
- Wyciągnij z lodówki wszystkie składniki, aby osiągnęły temperatury pokojowej.
- Żółtka oddziel starannie od białek.
- Masło wrzuć do miski, dodaj cukier, cukier wanilinowy, ekstrakt z wanilii oraz żółtka i utrzyj na gładką masę.
- Do drugiej miski wrzuć mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj.
- Do miski z masłem dodaj zawartość miski z mąką i dokładnie zmiksuj.
- Białka z szczyptą soli ubij przy pomocy trzepaczki na gładką masę. Stopniowo i delikatnie dodawaj ubite białka do ciasta w misce. Delikatnie wymieszaj.
- Tak przygotowane ciasto rozdziel na dwie części, do jednej z nich dodaj 2 łyżki kakao i wymieszaj.
- Keksówkę posmaruj masłem i oprósz mąką. Na dno wlej jasne ciasto, a na nie ciemne (z dodatkiem kakao). Ciasto wymieszaj delikatnie patyczkiem (aby kolory się lekko połączyły).
- Piecz ciasto w 160 stopniach przez ok. 60 minut (do suchego patyczka).
- Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia.
- Podawaj oprószone cukrem pudrem lub z lukrem.
- Ciesz się smakiem pysznej babki marmurkowej :)
To ci się przyda
- keksówka lub forma na babkę
- miska do produktów płynnych
- miska do produktów suchych
- mikser
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na babkę marmurkową, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis