Babka marmurkowa

Sprawdzony przepis na babkę marmurkową

Babka marmurkowa, podobnie jak babka piaskowa to jeden z najbardziej typowych wielkanocnych wypieków. Obowiązkowo powinna znaleźć się na wielkanocnym stole, a jej kawałek – w wielkanocnym koszyczku. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na babkę marmurkową.

Składniki

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 4 duże lub 5 średnich jaj
  • 250 gramów masła
  • 250 gramów cukru
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • masło do posmarowania formy
  • mąka do oprószenia formy
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Wyciągnij z lodówki wszystkie składniki, aby osiągnęły temperatury pokojowej.
  2. Żółtka oddziel starannie od białek.
  3. Masło wrzuć do miski, dodaj cukier, cukier wanilinowy, ekstrakt z wanilii oraz żółtka i utrzyj na gładką masę.
  4. Do drugiej miski wrzuć mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj.
  5. Do miski z masłem dodaj zawartość miski z mąką i dokładnie zmiksuj.
  6. Białka z szczyptą soli ubij przy pomocy trzepaczki na gładką masę. Stopniowo i delikatnie dodawaj ubite białka do ciasta w misce. Delikatnie wymieszaj.
  7. Tak przygotowane ciasto rozdziel na dwie części, do jednej z nich dodaj 2 łyżki kakao i wymieszaj.
  8. Keksówkę posmaruj masłem i oprósz mąką. Na dno wlej jasne ciasto, a na nie ciemne (z dodatkiem kakao). Ciasto wymieszaj delikatnie patyczkiem (aby kolory się lekko połączyły).
  9. Piecz ciasto w 160 stopniach przez ok. 60 minut (do suchego patyczka).
  10. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia.
  11. Podawaj oprószone cukrem pudrem lub z lukrem.
  12. Ciesz się smakiem pysznej babki marmurkowej :)

To ci się przyda

  • keksówka lub forma na babkę
  • miska do produktów płynnych
  • miska do produktów suchych
  • mikser

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na babkę marmurkową, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*