Sprawdzony przepis na zupę szpinakową
Zupa szpinakowa to ciekawa opcja na obiad. Nie ulega wątpliwości, że szpinak jest bardzo zdrowy, a w tej wersji jest również pyszny ;) Poniżej znajdziesz prosty przepis na zupę szpinakową.
Składniki
- 800 ml wody
- 400-500 gramów świeżego lub mrożonego szpinaku
- 300 gramów ziemniaków
- 100 gramów marchewki
- 100 gramów pietruszki
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml śmietanki 12% lub 18%
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę (ok. 1cm). Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w cienkie plasterki.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę (ok. 0,5 cm), a czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Do garnka wrzuć 2 łyżki masła, dodaj ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Całość smaż przez 5 minut co chwilę mieszając.
- Do warzyw dodaj cebulę, czosnek i smaż aż cebula się zeszkli.
- Gdy warzywa będą już podsmażone wlej 800 ml wody i całość przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut na małym ogniu.
- W międzyczasie przygotuj szpinak. Jeżeli używasz świeżej wersji to dokładnie go umyj, usuń grubsze łodygi i posiekaj listki.
- Do wywaru dodaj szpinak i gotuj całość kolejne 15 minut na małym ogniu.
- Śmietankę wlej do szklanki, dodaj do niej kilka łyżek wywaru, wymieszaj i dodaj tak przygotowaną śmietankę do garnka. Całość wymieszaj i zagotuj.
- Zupę możesz podawać ze świeżym koperkiem lub ugotowanymi jajami na twardo.
- Ciesz się smakiem pysznej zupy szpinakowej :)
To ci się przyda
- duży garnek z pokrywką
- deska do krojenia
- nóż
- obieraczka
- szklanka
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę szpinakową, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis