Sprawdzony przepis na zupę szparagową
Szparagi to pyszne i wartościowe warzywo. Niestety dość drogie, więc najlepiej kupować je w sezonie szparagowym, czyli w okolicach czerwca i początków lipca. Szparagi można przyrządzić w formie smażonej z bułką tartą, lecz ciekawszą opcją jest zupa szparagowa. Poniżej znajdziesz przepis na właśnie taką zupę szparagową.
Składniki
- 800 ml bulionu jarskiego lub mięsnego
- pęczek zielonych szparagów
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 100 ml śmietanki 12% lub 18%
- pół pęczka koperku
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę (ok. 0,5 cm), czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
- Ziemniaki i marchewki obierz i pokrój w kostkę (ok. 1 cm).
- Do garnka wrzuć 1 łyżkę masła, dodaj cebulę i smaż aż się zeszkli.
- Dodaj pokrojone marchewki, ziemniaki i czosnek. Zalej wszystko bulionem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu aż ziemniaki zrobią się miękkie (ok. 10-15 min).
- W międzyczasie zacznij przygotowywać szparagi. Umyj je, osusz ręcznikiem papierowym, odetnij zdrętwiałe końcówki i pokrój je na mniejsze kawałki.
- Na patelnię wrzuć 1 łyżkę masła, dodaj szparagi i przypraw je solą. Smaż przez 2-3 minuty co jakiś czas mieszając.
- W międzyczasie koperek umyj, osusz ręcznikiem papierowym i posiekaj.
- Zawartość patelni wrzuć do garnka, dodaj posiekany koperek i przypraw solą oraz pieprzem. Gotuj za małym ogniu przez kolejne 10 minut.
- Śmietankę wlej do szklanki, dodaj kilka łyżek wywaru i zahartuj. Tak przygotowaną śmietankę dodaj do zupy, wymieszaj całość i zagotuj.
- Ciesz się smakiem pysznej zupy szparagowej :)
To ci się przyda
- duży garnek z pokrywką
- deska do krojenia
- nóż
- obieraczka
- szklanka
- ręcznik papierowy
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę szparagową, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis