Zupa mleczna z zacierką

Sprawdzony przepis na zupę mleczną z zacierką

Zupa mleczna to dla wielu osób smak dzieciństwa. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, smaczna, zdrowa, oraz pasuje zarówno jako śniadanie, jak i kolacja. Z tych powodów świetnie nadaje się dla dzieci, ale i wielu dorosłych by nią nie pogardziło ;) Najczęściej robiona jest ona z zacierką, czyli „makaronem” startym na tarce. Poniżej znajdziesz prosty przepis właśnie na taką zupę mleczną z zacierką. Jeśli chcesz oszczędzić czas i nie robić zacierki, możesz zrobić prostszą wersję, czyli zwykłą zupę mleczną z makaronem, na którą przepis znajdziesz tutaj.

Składniki (4 porcje)

  • 1 litr mleka
  • 2 małe jajka
  • 80 gramów mąki
  • 3 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka wody

Przygotowanie

  1. Zacznij od wyrobienia ciasta. Do miski wrzuć 2 średnie jajka, 100 gramów mąki, 1 łyżkę wody oraz szczyptę soli. Wyrób ciasto, aby było jednolite i twarde.
  2. Do garnka wlej litr mleka, dodaj szczyptę soli i zagotuj.
  3. Wyrobione ciasto zetrzyj na tarce do garnka. Gotuj do miękkości zacierek.
  4. Na koniec wsyp 3 łyżeczki cukru do zupy i ponownie zagotuj.
  5. Zupę mleczną podawaj z zacierkami, kluskami lub makaronem.
  6. Ciesz się smakiem pysznej zupy mlecznej :)

To ci się przyda

  • garnek
  • miska
  • tarka

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę mleczną z zacierką, napisz je w komentarzu :)

Ten wpis nie ma jeszcze żadnych ocen. A jak Ty go oceniasz? :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*