Sprawdzony przepis na zupę mleczną z zacierką
Zupa mleczna to dla wielu osób smak dzieciństwa. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, smaczna, zdrowa, oraz pasuje zarówno jako śniadanie, jak i kolacja. Z tych powodów świetnie nadaje się dla dzieci, ale i wielu dorosłych by nią nie pogardziło ;) Najczęściej robiona jest ona z zacierką, czyli „makaronem” startym na tarce. Poniżej znajdziesz prosty przepis właśnie na taką zupę mleczną z zacierką. Jeśli chcesz oszczędzić czas i nie robić zacierki, możesz zrobić prostszą wersję, czyli zwykłą zupę mleczną z makaronem, na którą przepis znajdziesz tutaj.
Składniki (4 porcje)
- 1 litr mleka
- 2 małe jajka
- 80 gramów mąki
- 3 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka wody
Przygotowanie
- Zacznij od wyrobienia ciasta. Do miski wrzuć 2 średnie jajka, 100 gramów mąki, 1 łyżkę wody oraz szczyptę soli. Wyrób ciasto, aby było jednolite i twarde.
- Do garnka wlej litr mleka, dodaj szczyptę soli i zagotuj.
- Wyrobione ciasto zetrzyj na tarce do garnka. Gotuj do miękkości zacierek.
- Na koniec wsyp 3 łyżeczki cukru do zupy i ponownie zagotuj.
- Zupę mleczną podawaj z zacierkami, kluskami lub makaronem.
- Ciesz się smakiem pysznej zupy mlecznej :)
To ci się przyda
- garnek
- miska
- tarka
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę mleczną z zacierką, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis