![zupa kalafiorowa](https://smakoholik.pl/wp-content/uploads/zupa-kalafiorowa-678x381.jpg)
Sprawdzony przepis na zupę kalafiorową
Zupa kalafiorowa to typowa zupa jarzynowa, w której główną rolę odgrywa, jak nietrudno się domyślić, kalafior ;) Może być ona przyrządzona na mięsie, lub w wersji wegetariańskiej, zależnie od bulionu na którym chcemy ją przygotować. Ma ona delikatny smak i dużo wartości odżywczych. Poniżej znajdziesz prosty przepis na typową zupę kalafiorową.
Składniki
- 1,5 litra bulionu jarskiego lub mięsnego
- 1 duży kalafior
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 cebula
- pęczek koperku
- 1 łyżka masła
- 100 ml śmietanki do zup
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę (ok. 0,5 cm).
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę (ok. 1 cm). Marchewkę obierz i pokrój w plasterki.
- Do garnka wrzuć 1 łyżkę masła, dodaj cebulę i smaż do momentu aż się zeszkli.
- Dodaj marchewkę oraz ziemniaki i smaż kolejne 5 minut co jakiś czas mieszając.
- W międzyczasie kalafior umyj, osusz ręcznikiem papierowym i rozdziel na różyczki.
- Koperek umyj, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj.
- Do garnka wlej bulion, wrzuć kalafior oraz koperek i gotuj pod przykryciem do miękkości kalafiora, czyli ok. 15 minut.
- Zahartuj śmietankę. Do szklanki wlej śmietankę, dodaj kilka łyżek wywaru i całość wlej do zupy. Zagotuj.
- Gotową zupę przypraw solą oraz pieprzem.
- Ciesz się smakiem pysznej zupy kalafiorowej :)
To ci się przyda
- duży garnek z pokrywką
- deska do krojenia
- nóż
- obieraczka
- szklanka
- ręcznik papierowy
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę kalafiorową, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis