Zupa kalafiorowa

Sprawdzony przepis na zupę kalafiorową

Zupa kalafiorowa to typowa zupa jarzynowa, w której główną rolę odgrywa, jak nietrudno się domyślić, kalafior ;) Może być ona przyrządzona na mięsie, lub w wersji wegetariańskiej, zależnie od bulionu na którym chcemy ją przygotować. Ma ona delikatny smak i dużo wartości odżywczych. Poniżej znajdziesz prosty przepis na typową zupę kalafiorową.

Składniki

  • 1,5 litra bulionu jarskiego lub mięsnego
  • 1 duży kalafior
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml śmietanki do zup
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę (ok. 0,5 cm).
  2. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę (ok. 1 cm). Marchewkę obierz i pokrój w plasterki.
  3. Do garnka wrzuć 1 łyżkę masła, dodaj cebulę i smaż do momentu aż się zeszkli.
  4. Dodaj marchewkę oraz ziemniaki i smaż kolejne 5 minut co jakiś czas mieszając.
  5. W międzyczasie kalafior umyj, osusz ręcznikiem papierowym i rozdziel na różyczki.
  6. Koperek umyj, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj.
  7. Do garnka wlej bulion, wrzuć kalafior oraz koperek i gotuj pod przykryciem do miękkości kalafiora, czyli ok. 15 minut.
  8. Zahartuj śmietankę. Do szklanki wlej śmietankę, dodaj kilka łyżek wywaru i całość wlej do zupy. Zagotuj.
  9. Gotową zupę przypraw solą oraz pieprzem.
  10. Ciesz się smakiem pysznej zupy kalafiorowej :)

To ci się przyda

  • duży garnek z pokrywką
  • deska do krojenia
  • nóż
  • obieraczka
  • szklanka
  • ręcznik papierowy

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę kalafiorową, napisz je w komentarzu :)

Ten wpis nie ma jeszcze żadnych ocen. A jak Ty go oceniasz? :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*