Sprawdzony przepis na zupę gulaszową
Zupa gulaszowa to coś dla prawdziwych mięsożerców. Jest gęsta, sycąca i bardzo smaczna. Właściwie łączy w sobie zarówno cechy zupy jak i drugiego dania, bo zarówno jest zupą, jak i zawiera mięso i ziemniaki ;) Poniżej znajdziesz przepis na pyszną zupę gulaszową.
Składniki
- 2 litry bulionu mięsnego
- 600 gramów mięsa wołowego (np. łopatki)
- 600 gramów mięsa wieprzowego (np. szynki)
- 400 ml passaty pomidorowej lub pomidorów w puszce
- 4 ziemniaki
- 2 papryki
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Przygotowanie
- Zacznij od mięsa. Opłucz je wodą, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę (ok. 1,5-2 cm).
- Na patelnię wrzuć 2 łyżki oleju i dodaj pokrojone mięso, obsmażaj z każdej strony łącznie przez ok. 5-7 minut.
- Teraz przygotuj warzywa. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę (ok. 0,5 cm). Ziemniaki obierz i pokrój na kostkę (ok. 1 cm), a marchewkę obierz i pokrój w cienkie plasterki.
- Czosnek obierz i drobno posiekaj. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w podłużne paski (nie grubsze niż 1 cm).
- Mięso na patelni ściągnij z palnika i zostaw na później.
- Do garnka wrzuć 1 łyżkę masła i dodaj cebulę, smaż do momentu aż cebula się zeszkli.
- Pod koniec smażenia dodaj czosnek i smaż kolejną 1 minutę cały czas mieszając.
- Zalej cebulę z czosnkiem bulionem, dodaj mięso wraz z sokiem, który puścił i przypraw solą, pieprzem, papryką słodką oraz ostrą. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 minut.
- Po tym czasie do zupy dodaj ziemniaki, paprykę, marchewkę oraz passatę pomidorową/pomidory w puszce i gotuj kolejne 30 minut.
- Ciesz się smakiem pysznej zupy gulaszowej :) Jeśli chcesz aby była jeszcze bardziej sycąca, jedz ją ze świeżym pieczywem.
To ci się przyda
- duży garnek z pokrywką
- patelnia
- deska do krojenia
- nóż
- obieraczka
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na zupę gulaszową, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis