Sprawdzony przepis na spaghetti bolognese
Spaghetti bolognese, czyli spaghetti po bolońsku, to chyba najpopularniejsza wersja dania, w którym wykorzystuje się makaron spaghetti. Danie to oczywiście pochodzi z Włoch, a konkretnie miasta i regionu na północy Włoch – Bolonii, od którego wywodzi swoją nazwę. Co ciekawe, oryginalnie robi się je bez sosu pomidorowego, a my jemy jego „spolszczoną” wersję, bardziej przystępną dla naszych podniebień ;) Poniżej znajdziesz przepis na właśnie takie spaghetti bolognese.
Składniki (4 porcje)
- 300 gramów makaronu spaghetti
- 300 gramów dowolnego mięsa mielonego
- 300 gramów passaty pomidorowej
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 30 gramów parmezanu
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, oregano
- świeża bazylia
Przygotowanie
- Ugotuj makaron al dente (2 minuty mniej niż jest napisane na opakowaniu) we wrzącej, osolonej wodzie pod przykryciem.
- W międzyczasie cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę (ok. 0,5 cm).
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć na nią cebulę i czosnek. Smaż przez 2 minuty co chwilę mieszając.
- Marchewkę obierz i pokrój w drobną kostkę (ok. 0,5 cm).
- Mięso mielone dodaj do cebuli i czosnku. Rozwal je widelcem aby nie powstały grudki.
- Na patelnie dodaj pokrojoną marchewkę.
- Zalej zawartość patelni passatą, przypraw solą, pieprzem i oregano. Krótko duś.
- Makaron odcedź na durszlaku.
- Na talerze przełóż makaron, polej go sosem z patelni.
- Na małych oczkach zetrzyj parmezan i posyp nim potrawę.
- Świeżą bazylię umyj, osusz ręcznikiem papierowym i ułóż na potrawie.
- Ciesz się smakiem pysznego spaghetti bolognese. :)
To ci się przyda
- patelnia
- garnek z pokrywką
- obieraczka
- deska do krojenia
- nóż
- durszlak
- tarka (do parmezanu)
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na spaghetti bolognese, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis