Spaghetti bolognese

Sprawdzony przepis na spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese, czyli spaghetti po bolońsku, to chyba najpopularniejsza wersja dania, w którym wykorzystuje się makaron spaghetti. Danie to oczywiście pochodzi z Włoch, a konkretnie miasta i regionu na północy Włoch – Bolonii, od którego wywodzi swoją nazwę. Co ciekawe, oryginalnie robi się je bez sosu pomidorowego, a my jemy jego “spolszczoną” wersję, bardziej przystępną dla naszych podniebień ;) Poniżej znajdziesz przepis na właśnie takie spaghetti bolognese.

Składniki (4 porcje)

  • 300 gramów makaronu spaghetti
  • 300 gramów dowolnego mięsa mielonego
  • 300 gramów passaty pomidorowej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 gramów parmezanu
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, oregano
  • świeża bazylia

Przygotowanie

  1. Ugotuj makaron al dente (2 minuty mniej niż jest napisane na opakowaniu) we wrzącej, osolonej wodzie pod przykryciem.
  2. W międzyczasie cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę (ok. 0,5 cm).
  3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć na nią cebulę i czosnek. Smaż przez 2 minuty co chwilę mieszając.
  4. Marchewkę obierz i pokrój w drobną kostkę (ok. 0,5 cm).
  5. Mięso mielone dodaj do cebuli i czosnku. Rozwal je widelcem aby nie powstały grudki.
  6. Na patelnie dodaj pokrojoną marchewkę.
  7. Zalej zawartość patelni passatą, przypraw solą, pieprzem i oregano. Krótko duś.
  8. Makaron odcedź na durszlaku.
  9. Na talerze przełóż makaron, polej go sosem z patelni.
  10. Na małych oczkach zetrzyj parmezan i posyp nim potrawę.
  11. Świeżą bazylię umyj, osusz ręcznikiem papierowym i ułóż na potrawie.
  12. Ciesz się smakiem pysznego spaghetti bolognese. :)

To ci się przyda

  • patelnia
  • garnek z pokrywką
  • obieraczka
  • deska do krojenia
  • nóż
  • durszlak
  • tarka (do parmezanu)

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na spaghetti bolognese, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*