
Sprawdzony przepis na sos tzatziki
Sos tzatziki (czytamy jako „cacyki” ;) ) to idealny sos na lato oraz dodatek do grilla. Świetnie spisuje się jako dodatek do kanapek i mięsa, szczególnie właśnie tego z grilla, dzięki swojemu lekko kwaśnemu, orzeźwiającemu, a jednocześnie łagodnemu smakowi. Jak nietrudno się domyślić po nazwie i głównym składniku (jogurt grecki), dip ten wywodzi się z Grecji :) Może być on przyrządzany w sposób łagodny jak i „na ostro” – wszystko zależy od ilości pieprzu którą dodamy do sosu. Poniżej znajdziesz prosty przepis na sos tzatziki.
Składniki
- 500 gramów jogurtu greckiego
- 300 gramów ogórków gruntowych
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- świeży koperek
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Ogórki gruntowe obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wrzuć do miski i posól. Zostaw na kilka minut aby puściły sok.
- Odlej sok, który wyciekł z ogórków.
- Świeży koperek umyj, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj. Dodaj do ogórków.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, dodaj je do ogórków. Dodaj jogurt grecki.
- Całość dopraw solą i pieprzem. Spróbuj czy taki smak Ci odpowiada i dopraw bardziej w razie potrzeby.
- Przed podaniem polej tzatziki 1 łyżeczką oliwy z oliwek i wstaw do lodówki na minimum 30 minut, gdyż najlepiej smakuje nieco schłodzony.
- Ciesz się smakiem pysznego sosu tzatziki :) Najlepiej podawaj go do grilla lub dań mięsnych – ale możesz go jeść również jako dodatek do kanapek ;)
To ci się przyda
- miska
- tarka
- deska do krojenia
- nóż
- ręcznik papierowy
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na sos tzatziki, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis