Sos tzatziki

Sprawdzony przepis na sos tzatziki

Sos tzatziki (czytamy jako “cacyki” ;) ) to idealny sos na lato oraz dodatek do grilla. Świetnie spisuje się jako dodatek do kanapek i mięsa, szczególnie właśnie tego z grilla, dzięki swojemu lekko kwaśnemu, orzeźwiającemu, a jednocześnie łagodnemu smakowi. Jak nietrudno się domyślić po nazwie i głównym składniku (jogurt grecki), dip ten wywodzi się z Grecji :) Może być on przyrządzany w sposób łagodny jak i “na ostro” – wszystko zależy od ilości pieprzu którą dodamy do sosu. Poniżej znajdziesz prosty przepis na sos tzatziki.

Składniki

  • 500 gramów jogurtu greckiego
  • 300 gramów ogórków gruntowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • świeży koperek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ogórki gruntowe obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wrzuć do miski i posól. Zostaw na kilka minut aby puściły sok.
  2. Odlej sok, który wyciekł z ogórków.
  3. Świeży koperek umyj, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj. Dodaj do ogórków.
  4. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, dodaj je do ogórków. Dodaj jogurt grecki.
  5. Całość dopraw solą i pieprzem. Spróbuj czy taki smak Ci odpowiada i dopraw bardziej w razie potrzeby.
  6. Przed podaniem polej tzatziki 1 łyżeczką oliwy z oliwek i wstaw do lodówki na minimum 30 minut, gdyż najlepiej smakuje nieco schłodzony.
  7. Ciesz się smakiem pysznego sosu tzatziki :) Najlepiej podawaj go do grilla lub dań mięsnych – ale możesz go jeść również jako dodatek do kanapek ;)

To ci się przyda

  • miska
  • tarka
  • deska do krojenia
  • nóż
  • ręcznik papierowy

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na sos tzatziki, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*