Karkówka z grilla

Sprawdzony przepis na karkówkę z grilla

Karkówka to absolutny klasyk polskiego grilla. Jest to druga po kiełbasie najczęstsza potrawa, którą przyrządzamy na grillu. Jest ona co prawda znacznie trudniejsza w przyrządzeniu, ale i bardziej wynagradzająca. Dużo zależy zarówno od przygotowania mięsa i marynaty, jak i sposobu grillowania. Poniżej znajdziesz wskazówki jak zrobić pyszną karkówkę z grilla.

Składniki

  • 1 kg karkówki
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • 80 ml oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki

Przygotowanie

  1. Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w plastry (ok. 1 cm). Aby mięso było bardziej miękkie możesz obtłuc je nieco młotkiem podobnie jak kotlety.
  2. Do sporej miski (która pomieści karkówkę) wlej ketchup, musztardę, olej. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do miski. Przypraw wyżej wymienionymi przyprawami. Wymieszaj składniki do jednolitej konsystencji.
  3. Karkówkę wrzuć do miski i posmaruj wcześniej przygotowaną marynatą z obu stron. Wymieszaj wszystko porządnie, równomiernie pokrywając kawałki mięsa marynatą.
  4. Włóż mięso w marynacie na kilka godzin do lodówki.
  5. Grilluj karkówkę przez kilka-kilkanaście minut z obu stron, obracając w tym czasie 2-3 razy. Zazwyczaj im mniejszy żar i dłuższy czas grillowania, tym lepsza wychodzi karkówka. Zdejmij ją gdy będzie ładnie i równomiernie zarumieniona z obu stron.
  6. Ciesz się smakiem pysznej karkówki z grilla :)

To ci się przyda

  • ręcznik papierowy
  • miska
  • deska do krojenia
  • nóż
  • młotek do mięsa

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na karkówkę z grilla, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*