
Sprawdzony przepis na karkówkę z grilla
Karkówka to absolutny klasyk polskiego grilla. Jest to druga po kiełbasie najczęstsza potrawa, którą przyrządzamy na grillu. Jest ona co prawda znacznie trudniejsza w przyrządzeniu, ale i bardziej wynagradzająca. Dużo zależy zarówno od przygotowania mięsa i marynaty, jak i sposobu grillowania. Poniżej znajdziesz wskazówki jak zrobić pyszną karkówkę z grilla.
Składniki
- 1 kg karkówki
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- 1 łyżka musztardy
- 3 ząbki czosnku
- 80 ml oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki
Przygotowanie
- Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w plastry (ok. 1 cm). Aby mięso było bardziej miękkie możesz obtłuc je nieco młotkiem podobnie jak kotlety.
- Do sporej miski (która pomieści karkówkę) wlej ketchup, musztardę, olej. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do miski. Przypraw wyżej wymienionymi przyprawami. Wymieszaj składniki do jednolitej konsystencji.
- Karkówkę wrzuć do miski i posmaruj wcześniej przygotowaną marynatą z obu stron. Wymieszaj wszystko porządnie, równomiernie pokrywając kawałki mięsa marynatą.
- Włóż mięso w marynacie na kilka godzin do lodówki.
- Grilluj karkówkę przez kilka-kilkanaście minut z obu stron, obracając w tym czasie 2-3 razy. Zazwyczaj im mniejszy żar i dłuższy czas grillowania, tym lepsza wychodzi karkówka. Zdejmij ją gdy będzie ładnie i równomiernie zarumieniona z obu stron.
- Ciesz się smakiem pysznej karkówki z grilla :)
To ci się przyda
- ręcznik papierowy
- miska
- deska do krojenia
- nóż
- młotek do mięsa
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na karkówkę z grilla, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis