Sprawdzony przepis na gofry
Gofry – jeden z ulubionych przysmaków dzieci i świetny pomysł na deser. Robi się je z ciasta naleśnikowego, więc technicznie to bardzo grube naleśniki ;) Jednakże to dodatki pozwalają wydobyć i zróżnicować smak gofrów. Mogą być one w wersji najprostszej z cukrem pudrem, ale również z dżemem, marmoladą, nutellą, bitą śmietaną, masłem orzechowym, owocami lub dowolnym miksem tych dodatków. Poniżej znajdziesz bardzo smaczny przepis na gofry.
Składniki (na około 10 sztuk)
- 300 gramów mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 80 gramów oleju słonecznikowego
- 2 jaja
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie
- Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej mleko, olej, żółtka, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Całość zmiksuj.
- Do masy dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
- Rozgrzej gofrownicę. Przy pomocy chochli nabierz porcję ciasta i rozprowadź ją po płytkach gofrownicy.
- Gofry piecz około 3 minuty. Nie otwieraj gofrownicy w trakcie pieczenia.
- Gorące gofry odłóż na kratkę żeby odpoczęły.
- Gdy gofry ostygną, podawaj je z ulubionymi dodatkami. Osobiście polecam nutellę lub bitą śmietanę i owoce.
- Ciesz się smakiem pysznych gofrów :)
To ci się przyda
- mikser
- gofrownica
- chochla
- miska
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na gofry, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis