Gofry

Sprawdzony przepis na gofry

Gofry – jeden z ulubionych przysmaków dzieci i świetny pomysł na deser. Robi się je z ciasta naleśnikowego, więc technicznie to bardzo grube naleśniki ;) Jednakże to dodatki pozwalają wydobyć  i zróżnicować smak gofrów. Mogą być one w wersji najprostszej z cukrem pudrem, ale również z dżemem, marmoladą, nutellą, bitą śmietaną, masłem orzechowym, owocami lub dowolnym miksem tych dodatków. Poniżej znajdziesz bardzo smaczny przepis na gofry.

Składniki (na około 10 sztuk)

  • 300 gramów mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 80 gramów oleju słonecznikowego
  • 2 jaja
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę.
  2. Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej mleko, olej, żółtka, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Całość zmiksuj.
  3. Do masy dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
  4. Rozgrzej gofrownicę. Przy pomocy chochli nabierz porcję ciasta i rozprowadź ją po płytkach gofrownicy.
  5. Gofry piecz około 3 minuty. Nie otwieraj gofrownicy w trakcie pieczenia.
  6. Gorące gofry odłóż na kratkę żeby odpoczęły.
  7. Gdy gofry ostygną, podawaj je z ulubionymi dodatkami. Osobiście polecam nutellę lub bitą śmietanę i owoce.
  8. Ciesz się smakiem pysznych gofrów :)

To ci się przyda

  • mikser
  • gofrownica
  • chochla
  • miska

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na gofry, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*