Sprawdzony przepis na ciasto na pizzę
Nie od dziś wiadomo, że pizza jest dobra wtedy, kiedy dobre jest ciasto. Składniki to tylko dodatek, który każdy może dobrać sobie wedle uznania, lecz ciasto to podstawa, od której zależy wszystko. Jak więc zrobić dobre ciasto na pizzę? Kluczowe jest odpowiednie dobranie proporcji składników oraz nadanie ciastu odpowiedniej konsystencji. Później trzeba jeszcze równomiernie rozprowadzić je po blaszce i piec Poniżej znajdziesz łatwy i przede wszystkim smaczny przepis na ciasto na pizzę.
Składniki
- 25 gramów świeżych drożdży
- 300 gramów mąki pszennej
- 150 ml wody
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soli
- szczypta cukru
Przygotowanie
- 150 ml wody podgrzej tak, aby była lekko ciepła (ok. 30-40 stopni).
- Przygotuj zaczyn z 50 ml ciepłej wody, 25 gramów świeżych drożdży i szczypty cukru.
- Zaczyn dokładnie wymieszaj i odstaw na 10-15 minut.
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj gotowy zaczyn, resztę wody, oliwę i sól.
- Zacznij wyrabiać ciasto, aby było jednolite, gładkie i elastyczne (jeżeli ciasto jest zbyt mokre, dodaj większą ilość mąki).
- Gotowe ciasto zostaw w misce, przykryj go szczelnie ściereczką i zostaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Blat oprósz mąką, po to aby ciasto nie przykleiło się do niego.
- Rozwałkuj ciasto na blacie rozciągając je od środka blatu na jego boki.
- Posmaruj ciasto sosem pomidorowym, dodaj swoje ulubione składniki, rozkładając je równomiernie na cieście, po czym włóż ją do piekarnika rozgrzanego na 220 stopni (200 z termoobiegiem) na ok. 10 minut (do zarumienienia brzegów). Możesz również rozbić to na 2 etapy: najpierw włożyć ciasto posmarowane sosem pomidorowym na 4 minuty, aby nieco urosło na brzegach, a sos odparował trochę wody i później dołożyć dodatki i włożyć pizzę ponownie na 6-7 minut. Pozwoli to uniknąć spieczenia sera oraz „wodnistości” która ma miejsce, gdy w pizzy jest za dużo wody. Wszystko zależy jednak od ilości składników i możliwości odparowania z nich wody :)
- Ciesz się smakiem pysznej pizzy :)
To ci się przyda
- miska
- szklanka (do zaczynu)
- ściereczka
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na ciasto na pizzę, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis