
Sprawdzony przepis na bezę Pavlova
Beza Pavlova to pięknie wyglądające, ale i równie dobrze smakujące ciasto. Jej przygotowanie jest nieco skomplikowane, ale jeśli będziesz trzymać się przepisu, powinno się udać za pierwszym razem :) Poniżej znajdziesz dobry przepis na bezę Pavlova.
Składniki
Beza
- 6 białek z średnich jaj
- 300 gramów cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
Krem mascarpone
- 250 gramów mascarpone
- 300 ml śmietanki 30% lub 36%
- 1 łyżka cukru pudru lub cukru wanilinowego
- ulubione owoce, np. truskawki, maliny, wiśnie, winogrona itd.
Przygotowanie
- Blachę o średnicy ok. 20 cm wyłóż papierem i odłóż na bok. Piekarnik ustaw na 170 stopni.
- Białka bardzo dokładnie oddziel od żółtek (jeżeli żółtko dostałoby się do białek wówczas piana się nie ubije) i wrzuć do miski.
- Miksuj białka przez 3 minuty na coraz to większych obrotach aż zrobi się sztywna piana.
- Stopniowo po jednej łyżce wsypuj cukier do białek i ubijaj na najwyższych obrotach.
- Pod koniec ubijania wrzuć odrobinę soli, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Ubijaj jeszcze chwilę, aby składniki się ze sobą połączyły.
- Tak przygotowaną bezę przełóż delikatnie na blachę. Boki delikatnie podnieś, a na środku zostaw miejsce na krem.
- Blachę włóż do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę na 120 stopni i piecz przez 30 minut.
- Po tym czasie zmniejsz temperaturę na 100 stopni i piecz kolejne 3 godziny.
- Wyłącz piekarnik i nie otwierając go pozostaw bezę w środku do całkowitego wyschnięcia (najlepiej na noc).
- Gdy beza będzie już gotowa zabierz się za przygotowywanie kremu mascarpone.
- Porządnie schłodzoną śmietankę ubij na sztywno na wysokich obrotach.
- Stopniowo dodawaj serek mascarpone co chwilę ubijając.
- Na koniec wsyp cukier puder/cukier wanilinowy i całość wymieszaj.
- Tak przygotowany krem mascarpone połóż na upieczoną bezę i ozdób go ulubionymi owocami.
- Ciesz się smakiem pysznej bezy Pavlova :)
To ci się przyda
- mikser
- duża miska
Ukryty bonus:
Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na bezę Pavlova, napisz je w komentarzu :)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis