Beza Pavlova

Sprawdzony przepis na bezę Pavlova

Beza Pavlova to pięknie wyglądające, ale i równie dobrze smakujące ciasto. Jej przygotowanie jest nieco skomplikowane, ale jeśli będziesz trzymać się przepisu, powinno się udać za pierwszym razem :) Poniżej znajdziesz dobry przepis na bezę Pavlova.

Składniki

Beza

  • 6 białek z średnich jaj
  • 300 gramów cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

Krem mascarpone

  • 250 gramów mascarpone
  • 300 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 1 łyżka cukru pudru lub cukru wanilinowego
  • ulubione owoce, np. truskawki, maliny, wiśnie, winogrona itd.

Przygotowanie

  1. Blachę o średnicy ok. 20 cm wyłóż papierem i odłóż na bok. Piekarnik ustaw na 170 stopni.
  2. Białka bardzo dokładnie oddziel od żółtek (jeżeli żółtko dostałoby się do białek wówczas piana się nie ubije) i wrzuć do miski.
  3. Miksuj białka przez 3 minuty na coraz to większych obrotach aż zrobi się sztywna piana.
  4. Stopniowo po jednej łyżce wsypuj cukier do białek i ubijaj na najwyższych obrotach.
  5. Pod koniec ubijania wrzuć odrobinę soli, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Ubijaj jeszcze chwilę, aby składniki się ze sobą połączyły.
  6. Tak przygotowaną bezę przełóż delikatnie na blachę. Boki delikatnie podnieś, a na środku zostaw miejsce na krem.
  7. Blachę włóż do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę na 120 stopni i piecz przez 30 minut.
  8. Po tym czasie zmniejsz temperaturę na 100 stopni i piecz kolejne 3 godziny.
  9. Wyłącz piekarnik i nie otwierając go pozostaw bezę w środku do całkowitego wyschnięcia (najlepiej na noc).
  10. Gdy beza będzie już gotowa zabierz się za przygotowywanie kremu mascarpone.
  11. Porządnie schłodzoną śmietankę ubij na sztywno na wysokich obrotach.
  12. Stopniowo dodawaj serek mascarpone co chwilę ubijając.
  13. Na koniec wsyp cukier puder/cukier wanilinowy i całość wymieszaj.
  14. Tak przygotowany krem mascarpone połóż na upieczoną bezę i ozdób go ulubionymi owocami.
  15. Ciesz się smakiem pysznej bezy Pavlova :)

To ci się przyda

  • mikser
  • duża miska

Ukryty bonus:

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ

Jeśli masz jakieś uwagi do powyższego przepisu, lub znasz inny sprawdzony przepis na bezę Pavlova, napisz je w komentarzu :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*